Kevään mittaan saimme päätökseen uuden päälakimiehemme rekrytoinnin. Hyvien hakijoiden joukosta meillä oli ilo saada riveihimme monipuolinen kiinteistöjuridiikan osaaja Tiia Rokka, joka aloitti uudessa roolissa toukokuun alussa. Tutustu Tiiaan tässä jutussa!

Toukokuun alussa päälakimiehenämme aloittaneen Tiia Rokan osaaminen koostuu vankasta yhdistelmästä kiinteistöjuridiikkaa ja eri oikeudenaloja. Vaikka Tiia aloitti päälakimiehen roolissa toukokuussa, täysin uusista kasvoista ei voida puhua, sillä Tiia on työskennellyt talossamme osa-aikaisena juristina jo viime syksystä.

− Edellinen työnantajani teki yhteistyötä AVIA Real Estaten kanssa, jonka johdosta olen ollut täällä syksystä saakka jo pari päivää viikossa. Siirtymä kokoaikaiseksi oli helppo, kun talo ja ihmiset olivat jo tuttuja, Tiia kertoo.

Kiinteistökehittäminen ja kiinteistöjuridiikka ovat yksi Tiian monista mielenkiinnon kohteista. Kun rekrytointi päälakimiehen pestiin avautui, myös muut tekijät helpottivat hakupäätöksen tekoa.

− Olen aina ajatellut, että minulle sopii konsulttityyppinen työskentely, jossa on erilaisia asiakkuuksia, projekteja ja työtehtäviä. Kuitenkin minussa on kytenyt ajatus, että olisi hienoa saada myös tällainen yhtiöjuristikokemus, jossa työtehtävät koostuvat yksinomaan yhden päämiehen eli oman työnantajan tarpeista. Kun AVIA Real Estaten paikka avautui, hakupäätöksentekoa helpotti myös se, että tiesin täällä olevan tosi kivoja ihmisiä ja ammatillisesti mielenkiintoisia hankkeita vireillä, Tiia hymyilee.

Miltä kiinteistökehitysyhtiön päälakimiehen tyypillinen työpäivä näyttää?

Uudessa tehtävässään Tiialla on kokonaisvastuu yhtiömme lakiasioista. Mutta miltä päälakimiehen työpäivä käytännössä näyttää?

− Johtoryhmätyöskentely ja hallituksen sihteerinä toimiminen on yksi selkeä, suuri kokonaisuus. Lisäksi olen mukana päivittäisessä operatiivisessa tekemisessä, eli vastaan oikeudellisten asioiden hoitamisesta ja avustan meidän asiantuntijoitamme esimerkiksi kaupallisissa sopimuksissa, olemassa olevaan portfolioon liittyvissä juridisissa kysymyksissä, kiinteistökehityshankkeiden eri vaiheissa ja transaktioissa, Tiia listaa.

Lisäksi Tiia huolehtii yhtiöhallinnosta ja hyvän hallintotavan noudattamisesta. Työpöydälle mahtuu myös yhtiön compliance-asioiden ylläpitoa ja kehittämistä, eli käytännössä sen varmistamista, että yhtiö toimii lakeja ja säädöksiä noudattaen.

Tiia Rokka

Uudempana asiana Tiian pöydälle tulee myös muita hallinnollisia tehtäviä, jotka pitävät sisällään myös muita kuin juridiikkaan liittyviä asioita.

− Olen luonteeltani generalisti, ja odotan innolla mahdollisuutta kehittää myös muuta liiketaloudellista osaamista. Olen sen tyyppinen ihminen, että haluan ymmärtää asioita ja oppia jatkuvasti uutta, joten otan uudetkin asiat positiivisina haasteina, Tiia kertoo.

Tiia näkee roolinsa liiketoiminnan mahdollistajana.

− Tuon tekemiseen oikeudellisen näkökulman, jotta voimme tunnistaa ja hallita liiketoiminnan oikeudellisia riskejä. Tulee kuitenkin huomioida se, ettei liiketoimintaa voida juridisella pilkun viilauksella liikaa rajoittaa, jotta liiketoiminta voi kasvaa ja kehittyä, hän sanoo.

Hybridityötä ja hyviä kulkuyhteyksiä

Avia Wingissä istuvan yritysjuristin työpäivät muotoutunevat joustavaksi hybridimalliksi, jossa vuorotellaan lähi- ja etätöitä tarpeen mukaan.

− Tykkään ehdottomasti työskennellä ihmisten kanssa toimistolla – lähityöskentely on niin paljon välittömämpää kuin etätyöskentely. Teamsin välityksellä jokin osa vuorovaikutuksesta jää aina pois. Joskus on tietysti helpompaa tehdä jotakin isompaa kokonaisuutta oman kodin rauhassa, mikä sekin on tärkeä mahdollisuus, Tiia sanoo.

20 minuutin mittainen työmatka Itä-Helsingistä lentokenttäympäristöön tuntuu ihanteelliselta, ja sen Tiia karauttaa nopeasti autolla. Kulkuyhteydet saavat Tiialta kiitosta, samoin kaikki lähialueelle sijaitsevat, työnteon kannalta tarpeelliset palvelut.

− Täällä työskennellessä koko lentokenttäalue on alkanut hahmottua ihan eri näkökulmasta kuin aiemmin. Täällä on hyvä työskennellä ja kaikki tarpeellinen on lähellä, Tiia sanoo. 

Kiinteistövälittäjästä kauppatieteilijäksi ja juristiksi

Ennen kuin tie vei lentokentälle, Tiia on työskennellyt mm. kahdessa maailman neljästä suurimmasta tilintarkastusketjusta, jotka tarjoavat mm. veropalveluita, lakipalveluita ja liikkeenjohdon konsultointia.

Kansainvälisten jättiyhtiöiden jälkeen rooli AVIA Real Estaten parinkymmenen hengen tiimissä tuntuu innostavalta.

− Taidan pohjimmiltani olla pienen yrityksen ihminen, sillä minusta parikymmentä henkeä on optimaalinen tiimin koko. Siinä kaikki tuntevat toisensa, ja kaikki tuovat työyhteisöön oman persoonansa. Se on rikkaus, että ihmiset tuntevat toisensa ja pystyvät olemaan avoimia, keskustelemaan keskenään ja muodostamaan tiiviitä yhteyksiä, Tiia sanoo.

Menneisyyteen mahtuu myös kiinteistöpuolen tehtäviä, tuloverotusta, rakennejärjestelyitä ja yleisjuridiikkaa kotimaisissa asianajotoimistoissa. Sitä ennen Tiia ehti katsella kaakonkulmalla kiinteistöalaa toistakymmentä vuotta kiinteistövälittäjän silmin. Välissä ehtiväinen nainen suoritti sekä kauppatieteiden että oikeustieteiden tutkinnot, ja istui kaksi kautta Haminan kaupunginvaltuutettuna ja pari vuotta kaupunginhallituksessakin.

− Innostuin hieman varttuneemmalla iällä opiskelemaan kauppatieteitä ja oikeustiedettä ja vaihtamaan alaa kiinteistönvälityksestä juridiikkaan. Isäni pyörittää yhä kiinteistönvälitysfirmaamme Haminassa, jossa kiinteistövälittäjän työ oli todella monipuolista. Asunto- ja kiinteistökauppojen lisäksi olin tekemisessä teollisuuskiinteistöjen ja gryndauksen kanssa. Monenlaista tapahtumaa on sillä uralla ollut, välillä rämmittiin metsässä etsimässä rajapyykkejä ja välillä kaupankäynnin ohella tehtiin erilaisia kiinteistöarvioita, Tiia naurahtaa.

”Täällä on hyvä, avoin ja keskusteleva työskentelyilmapiiri, jossa ihmisiin luotetaan”

Yhdeksän kuukautta kestänyt taival AVIA Real Estatella on sujunut hyvissä fiiliksissä, ja Tiia kokee saaneensa hyvän vastaanoton heti päivästä yksi.

− Vaikka olin alkuun ulkopuolinen ja osa-aikainen apu, minut otettiin heti mukaan porukkaan. Tuntuu, että kuuluin kalustoon heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Täällä on hyvä, avoin ja keskusteleva työskentelyilmapiiri, jossa ihmisiin luotetaan. Meillä on hyviä kahvipöytäkeskusteluja ja yhteishenkeä nostattaa mukavasti se, että meillä on aina tiistaisin yhteislounas koko porukan kanssa, Tiia kertoo.

Tulevaisuudessa Tiia toivoo voivansa olla laajemminkin mukana kehittämässä yhteistyötä kaikkien sidosryhmien kanssa.

− Pidän erityisesti siitä, että asioita tehdään yhdessä keskustellen ja hyvässä hengessä, sillä kaikilla meillähän on sama päämäärä ja samat tavoitteet: alueen kehittäminen ja luominen.

Entä millä mielellä päälakimies odottaa tulevaisuuden lentokenttäkaupunki Avia Cityä ja alueen kehitystä?

− Minusta on todella mielenkiintoista päästä näkemään, miten alue tästä lähtee syntymään ja kehittymään. Pystyn silmissäni jo visualisoimaan, kuinka Avia City herää eloon, kun asunnot, toimistot ja muut alkavat nousta katukuvaan ja ihmiset muuttavat alueelle, Tiia sanoo.

− Ja sitten joskus, kun istun kiikkustuolissa, on hienoa voida sanoa, että olen saanut olla mukana näissä projekteissa aitiopaikalla, hän päättää.