Kesäkuun alussa Helsinki-Vantaan lentoasemalle avatulle Suomen suurimmalle hotellille on myönnetty LEED Gold -ympäristöluokitus. Hotellin projektipäällikkönä toiminut Tuomas Taskula pääsi lokakuun alussa kiinnittämään sertifioinnista kertovan plakaatin hotellin seinään.
Arviointiprosessin aikana hotelli sai erinomaiset pisteet sijaintiin ja liikkumiseen liittyvässä kategoriassa. Erinomaiset pisteet saavutettiin myös energiatehokkuuteen liittyen, johon pisteitä toi mm. energiatehokas rakentaminen, ympäristöystävälliset kylmäaineet, kattavat energiamittaukset sekä laaja toiminnanvarmistus. – Sijaintiin liittyviin pisteisiin vaikuttivat erityisen hyvät kulkuyhteydet, hyvät palvelut sekä tiheästi rakennettu alue. Vedenkäytön osalta pisteitä toivat mm. vähävirtaamaiset vesikalusteet sekä kattavat mittaukset. Näiden lisäksi hyvät pisteet saavutettiin materiaalien ja resurssien käyttöön sekä sisäilmaan liittyvistä kategorioista, Taskula kertoo.
Ympäristösertifiointijärjestelmät on perustettu kiinteistöjen ympäristötehokkuuden mittaamisen, todentamisen ja vertailun työkaluksi. Sertifiointiprosessilla varmistetaan hankkeen kestävän kehityksen mukaisuus ja saavutettu ympäristösertifikaatti viestiikin vahvasti rakennuksen omistajan ympäristömyönteisyydestä.
– Ympäristösertifikaatit tukevat hyvin yrityksemme strategian jalkautusta, sillä strategiassa todetaan, että meille tärkeitä asioita ovat kiinteistökannan kehittäminen ympäristöä kunnioittaen sekä vastuullisesti tuotettu lisäarvo liiketoiminnalle, Taskula sanoo.
Myös hotellin operaattori Strawberry panostaa omassa toiminnassaan kestäviin ratkaisuihin. Heillä vastuullisuusluokitus esitetään omalla 10 pisteen asteikolla, jossa jokainen hotelli pyrkii kehittymään paremmaksi tietyillä kestävän kehityksen osa-alueilla. Kulutus kullakin alueella mitataan jokaisessa hotellissa yksilöllisesti. Erityisesti panostetaan seuraaviin osa-alueisiin: energian kulutus, kemiallisten aineiden käyttö, vedenkulutus, roskat ja ruokajätteet, tekstiilien pesu ja ilmastopäästöt.