AVIA Real Estaten yksi vuoden 2024 merkittävistä hankkeista on Helsinki-Vantaan lentoasemalle nouseva DHL Expressin logistiikkakeskus. Kohde on AVIA Real Estaten ensimmäinen maalämpökohde, ja ensimmäinen Avian kohde, jossa lämpö on yrityksen vastuullisuusstrategian mukaisesti vähintään 50 %:sti paikalla tuotettua ja energia kokonaisuudessaan päästötöntä.

Maalämpöä varten tontille porataan 33 kaivoa, jotka ovat syvyydeltään 320 metriä. Yhteensä porattavaa kertyy siis yli kymmenen kilometriä. Maalämpökaivojen porauksesta vastaa Juwaco Oy.

Maalämpökaivot ovat kestävä ja järkevä valinta, sillä niissä yhdistyvät ympäristöystävällisyys, taloudellisuus ja tehokkuus. Lisäksi maalämpöjärjestelmät ovat pitkäikäisiä ja vaativat melko vähän huoltoa. Ne ovat myös riippumattomia ulkoisista tekijöistä, kuten sähköverkosta tai polttoainetoimituksista, ja ovat sitä kautta turvallinen vaihtoehto lämmön tuottamiseen.

Nyt rakennettavassa logistiikkakeskuksessa maalämpö mahdollistaa sekä energiatehokkaan lämmityksen että kiinteistön jäähdytyksen. Kiinteistölle tavoitellaan LEED Platinum -ympäristösertifikaattia eli sen suunnittelussa on huomioitu tiukat ympäristö- ja päästötavoitteet. Maalämmön lisäksi kiinteistön katolle asennetaan aurinkovoimajärjestelmä.

MAALÄMMÖSSÄ OLEVA KIINTEISTÖ LÄMPIÄÄ AURINKOENERGIALLA

Maalämmön toimintaperiaate on melko yksinkertainen, ja se hyödyntää maan pintakuoreen varastoitunutta aurinkoenergiaa. Maalämpöjärjestelmässä lämmönkeruuneste johdetaan putkea pitkin maan sisään, jossa sinne ajettu neste lämpenee maan pintakuoreen varastoituneen energian ansiosta. Lämminnyt neste virtaa sitten noin 2–4 astetta lämpimämpänä takaisin maan päälle kiinteistön lämpöpumppuun. Lämpöpumppu hyödyntää maan alla lämmenneen nesteen ja jakaa sen kiinteistön lämpö- ja lämminvesijärjestelmiin.