Samat tekijät, oma organisaatio. Koska kiinteistöhuoltotyöt ovat lähellä yhtiömme ydinliiketoimintaa, vaihdoimme huoltotyöt ulkopuoliselta palveluntarjoajalta omin käsin tehtäviksi. Vaikka järjestävä taho vaihtui, huoltohommissa nähdään jatkossakin lentokentältä tuttu veljeskaksikko, Henry ja Toni Honkaranta – tästä eteenpäin yhtiömme omana väkenä.

Siinä, missä valtakunnan trendi on ulkoistaa kiinteistöhuoltopalveluita, AVIA Real Estatella uidaan vastavirtaan. Miten tähän ratkaisuun päädyttiin, kiinteistöpäällikkö Mikko Jokipii?

– Päätimme järjestellä huoltotoiminnan uudelleen ja ottaa nämä tehtävät omiin käsiimme, sillä näimme, että kiinteistöjen yleishuolto on tärkein ja näkyvin elementti asiakasrajapinnassamme. Vaikka tuotamme nyt nämä tärkeät palvelut itse, tarvitsemme varmasti jatkossakin myös ulkopuolisia teknisiä huoltokumppaneita. Niistä voimme kertoa erikseen tuonnempana, Jokipii taustoittaa.

Hyväksi haukuttu huoltokaksikko on lentokentällä työskenteleville tuttu veljespari Toni ja Henry Honkaranta, jotka ovat huoltaneet alueen kiinteistöjä jo 10 vuoden ajan. Koska veljekset suhtautuivat muutokseen myönteisesti, on sitä harjoiteltu käytännön tasolla nyt kuukauden ajan.

– Koska me omistamme ja vuokraamme näitä kiinteistöjä, meille oli luonteva steppi alkaa hoitaa niitä kuin omiamme. Ja koska kaverit ovat hoitaneet työnsä niin hyvin, tämä oli meille helppo ratkaisu, Jokipii sanoo.

”Hyvä, että veljekset saatiin pysymään talossa”

Suuri etu samojen käsiparien jatkamisessa syntyy siitä, että Honkarannan veljeksille jo kertynyt mittava kiinteistötuntemus ja lentokenttäkokemus eivät katoa vaihdoksessa minnekään.

− Jatkuvuus on tärkeää, sillä kiinteistöihin liittyy aina paljon tärkeää historiatietoa. Lentokentällä kun ollaan, myös tähän alueeseen liittyy tiettyjä lainalaisuuksia ja toimintatarpeita, jotka poikkeavat kaikista muista sijainneista. Tällaisessa tilanteessa jatkuvuuden tärkeys korostuu, ja kun tutut kaverit saatiin pysymään täällä, se on helpotus sekä meille että vuokralaisille, Jokipii sanoo.

Palaute muutoksesta on jo nyt ollut hyvää, vaikka muutosta on tehty vähin äänin vasta kuukauden päivät.

− Olemme kontaktoineet toistaiseksi vasta muutamia vuokralaisia aiheen tiimoilta, mutta palaute on ollut positiivista. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä tähän ratkaisuun ja moni onkin kommentoinut, että on hyvä, että veljekset saatiin pysymään talossa. Huoltoliikkeen tai -tekijöiden vaihtumiseen liittyy aina omat haasteensa, joilta tässä vältyttiin, Jokipii sanoo.

Syitä positiiviseen palautteeseen tuskin tarvitsee kaukaa hakea, sillä Honkarannan veljeksistä molemmilla on pitkä historiikki alan töissä. Perustellusti voi sanoa, että kyseessä on kokenut kehäkettukaksikko, sillä kumpainenkin on tullut alalle jo 90-luvulla. Lentokenttäympäristön veljekset tuntevat kuin omat taskunsa, sillä molemmat ovat huoltaneet alueen kiinteistöjä jo vuosikymmenen ajan.

− Kaikkien näiden vuosien jälkeen vielä mahdutaan samaan työpaikkaankin, Henry virnistää.

− Ihmiset joskus ihmettelevät, miten me veljeksinä voimme olla samassa työpaikassa. Meille tämä on tuttua jo aiemmistakin työpaikoista, eikä vielä ole tullut sellaista päivää, etteikö samalle työmaalle mahduttaisi, Toni hymyilee.

Tarkkailua, seurantaa ja huoltopyyntöjä

Lentokenttäalueen kiinteistöjen huollossa päivät ovat vaihtelevia ja työt monipuolisia. Tonin ja Henryn päivät täyttyvät mm. sisäolosuhteiden tarkkailuista, erilaisista seurantatöistä ja nettisivujen kautta tulevista huoltopyynnöistä. Työtä jouhevoittamaan on hankittu kaksi huoltoautoa, jotka saavat käyttövoimansa sähköstä.

− Pidämme silmällä optimaalisia sisäolosuhteita, teemme teknisiä kierroksia kiinteistöissä ja tarkastamme, että kaikki laitteet toimivat niin kuin pitää. Lisäksi hoidamme erilaisia huoltopyyntöjä: kun jotain reagoitavaa tulee, hoidamme sen pois ja tarvittaessa tilataan sitten eri alojen ammattilaisia katsomaan tilanteita tarkemmin, Toni kertoo.

Jos aikaa jää, kaverukset voivat mahdollisuuksien mukaan hoitaa myös ns. handyman-tyyppisiä töitä.

− Käytännössä se voi tarkoittaa vaikkapa vuokralaisten palaneiden lamppujen vaihtoja, taulun kiinnityksiä ja muita vastaavia tehtäviä, joissa vuokralaiset saattavat tarvita apua. Toni ja Henkka ovat myös vuokralaisia varten, eivät vain meitä, Jokipii hymyilee.

Tekijöiden näkökulmasta työnantajan muutos tuo tekemiseen nyt uudenlaista näkökulmaa. Millaisilla fiiliksillä uusivanha työ on veljeksillä käynnistynyt, kun työnantaja on vaihtunut huoltoliikkeestä organisaatioon, joka koostuu pääasiassa toimistotyöntekijöistä?

− Hyvillä fiiliksillä! Onhan se erilaista olla töissä kiinteistön omistajalla kuin palveluntarjoajalla. Toimintatavat ovat hieman erilaisia ja vaikka työ on sama, ehkä se työn tekemisen lähtökohta ja näkemys työhön on toisenlainen, miehet pohtivat.

− Vaikka jotain tullaan varmasti jatkossakin ostamaan myös ulkopuolisilta, toimintaan tulee läpinäkyvyyttä. Hyvä asia on myös se, että meillä on nyt ikään kuin omat silmät kentällä koko ajan katsomassa, että kaikki sujuu niin kuin pitää, Jokipii sanoo.