Lapsesta saakka lentokenttiä rakastanut Hanna Temmes vaihtoi toimitilavälittäjän työt vuokrauspäällikön tonttiin. Vuosia toimitilamarkkinassa työskennellyt Hanna tuntee vuokralaisten haasteet kuin omat taskunsa ja laittaa itsensä mielellään likoon oikeiden tilaratkaisuiden löytämiseksi. Lue tästä jutusta, kuka Hanna on ja millaisia näkemyksiä hänellä on toimitilojen etsimisestä ja sen oikean paikan löytämisestä.

Marraskuu toi taloomme uutta toimitilanäkemystä ja -kokemusta. Vuokrauspäällikön saappaisiin marraskuun lopussa hypännyt Hanna Temmes on toimitilatiedon konkari, joka on kolunnut toimitilamarkkinaa Uudenmaan alueella jo vuosien ajan.

– Aiemmassa työssäni toimitilavälittäjänä työskentelin tiiviisti sekä tilaa hakevien että kiinteistöjen omistajien kanssa. Välittäjänä oppii ymmärtämään molempien osapuolten tilanteita, ja saa markkinasta monipuolisen kuvan. Välittäjät suodattavat viestejä asiakkailta, tietävät, mitä haetaan ja millaiset asiat ovat kulloinkin haastavia. Siinä syntyy hyvä käsitys yrityksistä ja heidän tarpeistaan, Hanna sanoo.

Viime keväänä alan haastava markkinatilanne sytytti Hannassa ajatuksen, että nyt voisi olla hyvä aika katsoa muitakin vaihtoehtoja. Päätös työpaikan vaihtamisesta ei ollut helppo, mutta kun oikea paikka osui eteen, rattaat alkoivat pyöriä.

– Olin jo pitkään katsellut AVIA Real Estatea ”sillä silmällä”, ja miettinyt, että tuossa yhdistyisivät molemmat kiinnostuksen kohteeni: kiinteistöt ja lentokenttä. Kun entinen kollegani sitten vinkkasi minulle LinkedIn:ssä olleesta ilmoituksesta, laitoin siltä istumalta tänne viestiä, hän kertoo.

Muutaman viikon jälkeen valinta tuntuu oikealta.

– Voi sanoa, että tässä työssä intohimoni ja osaamiseni yhdistyvät – olen nimittäin aina tiennyt päätyväni töihin johonkin lentokenttään liittyvään tehtävään. Edellisen työpaikkani ikkunoista saatoin jo katsella suoraan lentokentälle, ja tämä alue tuli muutenkin työssä tutuksi. Siitä oli sitten helppo hypätä tänne töihin, hän hymyilee.

Millaisten yritysten kannattaisi sijoittua juuri lentokentälle?

Kun keskustelu kääntyy lentokenttään ja sen tarjoamiin etuihin toimitilanäkökulmasta, Hannan silmiin syttyy erityinen palo. Millaisille yrityksille lentokenttäkaupunki on nappivalinta?

– Yrityksille, joissa matkustetaan paljon. Heille tämä sijainti on täysin voittamaton. Aikaa säästyy työmatkoissa, eivätkä työpäivät jää puolikkaiksi siksi, että on varattava aikaa matkaan lentokentälle. Kentälle pääsee jopa kahdessa minuutissa kävellen, ja vieraidenkin on helppo tulla tänne palaveeraamaan. Hotelli ja kaikki palvelut löytyvät vierestä. Paljon matkustaville tämä on todella stressitön paikka, hän sanoo.

Lisäksi Hanna nostaa esiin ainakin keskeisen sijainnin ja vaivattoman kulkemisen.

– Muutenkin tämä alue on liikenneyhteyksiltään ainutlaatuinen. Moni ei välttämättä ymmärrä, miten hyvässä paikassa tämä on suurimmalle osalle pääkaupunkiseudulla. Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, mutta tänne on todella nopea tulla monesta suunnasta, ja liikenne vetää täällä älyttömän hyvin. Autolla tänne pääsee nopeasti ja lähes ilman liikennevaloja kaukaakin, Hanna sanoo.

– Parkkipaikoista ei ole pulaa, ja lumet aurataan aina pikaisesti pois. Kehäradan junan lisäksi kentälle pääsee busseilla, ja tulevaisuudessa ratikallakin, hän jatkaa.

Myös turvallisuusnäkökulma nousee esiin.

– Kentän alue lienee myös maan turvallisimpia sijainteja. Sekin on näkökulma, jolla on tietyntyyppisille yrityksille merkitystä. Ja se turvallisuus ulottuu ihan arjen tasollekin: jos tänne jättää auton parkkiin, on hyvin epätodennäköistä, että se siitä mihinkään katoaisi tai vahingoittuisi – ja tekijä on ainakin tallentunut viiteentoista eri kameraan, hän naurahtaa.

”Asiakkaiden pitää saada riittävästi tietoa ja mahdollisimman selkeästi”

Vuokrauspäällikkönä Hannan tontille kuuluu tilojen vuokraus ja tietysti nykyisten vuokralaisten tyytyväisyydestä huolehtiminen.

– Minun tonttiani ovat erityisesti toimistotilat. Pyrin löytämään asiakkaillemme sopivia tilaratkaisuja ja etsin aktiivisesti myös uusia asiakkaita. Kun meille tulee tilahakuja, käyn tarjontaamme läpi, esittelen tiloja ja etsin vaihtoehdoista kuhunkin tilanteeseen parhaita. Sitten mietitään asiakkaan kanssa, tarvitaanko muutostöitä tai remontteja ja käydään vuokrausneuvotteluja, Hanna kertoo.

Toimitilavälittäjänä Hanna kuuli usein vuokralaisilta, kuinka työlästä toimitilojen etsiminen on. Siitä hänellä on omakohtaistakin kokemusta.

– Minulle oli tärkeä oppi, kun hain itse aikanaan uutta toimitilaa vuokralaisen roolissa. Siinä jouduin kohtaamaan ne samat haasteet, joihin vuokralaiset törmäävät – toimitilojen hakeminen voi nimittäin olla todella työlästä verrattuna vaikka asunnon etsimiseen. Asuntoa etsiessä ihmiset ovat tottuneet löytämään tietoa helposti ja selkeästi: tässä on hinta, tässä ovat ominaisuudet ja täältä löydät myytävät asunnot. Toimitilapuolella tietoa on usein vaikeampi löytää ja yleinen alan ongelma on, että yhteistä, reaaliaikaista tietokantaa, josta tiloja voisi hakea, ei ole, hän kertoo.

Samasta syystä tärkeä osa Hannan työtä on pyrkiä tekemään vuokrauksesta asiakkaille mahdollisimman selkeää ja helppoa.

– Ajattelen, että minun pitää pystyä kiteyttämään kaikki se, mitä meillä on tarjolla, helposti ostettavaan muotoon – sellaiseksi, jota on helppo haluta. Asiakkaiden pitää saada riittävästi tietoa mahdollisimman selkeästi, jotta he oikeasti tietävät, mitä meillä on tarjolla. Siksi mietin paljon myös markkinointiin liittyviä asioita, tilojen vuokrattavuutta ja sitä, mikä meidän tiloistamme tekee houkuttelevia.

”Näihin maisemiin ei kyllästy koskaan”

Muutaman viikon jälkeen uusi työpaikka tuntuu jo kotoisalta. Koska Hanna oli välittäjänä käynyt alueella ennenkin, tilat olivat entuudestaan tuttuja ja osa uusista kollegoistakin oli jo kohdattu eri yhteyksissä.

– Jo toisena työpäivänä tuntui siltä, että olisin aina ollut täällä, kun tarttumapintaa oli entuudestaan niin paljon. Ihmiset ovat olleet juuri sellaisia kuin oletinkin, mukavia ja rentoja. Täällä on helppoa olla, ja minusta tuntuu, että tässä voisi olla kaikki palaset kohdillaan – on nimittäin myös helppo markkinoida tuotetta, johon itse uskoo.

Mutta mistä vuokrauspäällikön oma rakkaus lentokenttiin juontaa?

– Minussa syttyi jo lapsena kiinnostus ilmailuun ja lentokoneisiin, sillä suvussani on ihmisiä, jotka ovat olleet mukana ilmailupiireissä. Ehkä se on sieltä tullut. Myös matkailu on aina ollut rakas harrastukseni, Hanna kertoo. – Jos jonkun mielestä vaikkapa Helsingin keskusta on pääkaupunkiseudun paras paikka – minusta paras paikka on lentokenttä. Tämä on ainoa paikka Suomessa, mistä pääsee ihan minne tahansa.

Lentokentissä vuokrauspäällikköä viehättää niiden jatkuva liike, lentoasemien ympäristöstä huokuva tunnelma ja maisema, johon ei kyllästy koskaan.

– Lentokenttä ei jätä ketään kylmäksi. Siihen liittyy aina suuria tunteita. Ne voivat olla iloa, surua, haikeutta, jännitystä, odotusta, lähtemistä, palaamista, kohtaamista – mutta kaikilla siihen liittyy jotakin. Eikä näihin maisemiin kyllästy koskaan! Mikä voisi olla kauniimpaa kuin lentokenttä pimeällä tuikkivine laskeutumisvaloineen?

Uudet ja vanhat asiakkaat Hanna toivottaa lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan häneen ja monipuoliseen tilatarjontaamme.

– Tänne voi tulla käymään ihan orastavankin kiinnostuksen ohjaamana tai vaikka kyselemään hassuja lentokenttäkysymyksiä, niin voidaan yrittää vastailla niihin. Samalla voidaan käydä tuolla yläkerroksissa katsomassa, miltä maailma 13. kerroksesta käsin näyttää, hän kannustaa.