Aviator Airport Services Finland Oy:n ramp-osaston päällikkö Timo Karosvuon pitkä ura lentokentällä hakee vertaistaan. Karosvuon työnantaja Aviator Airport Services Finland Oy on osa kansainvälistä Aviator-konsernia, jolla on toimintaa Helsinki-Vantaan lisäksi useilla muilla Skandinavian lentoasemilla.

Isänsä jalanjäljissä lentokenttäympäristöön päätynyt Karosvuo on nähnyt ja kokenut lentokentän vaiheita kuudella eri vuosikymmenellä.
– Voisi sanoa, että päädyin tänne verenperintönä. Isäni oli töissä lentokentällä vuodesta 1964 alkaen, ja sitä kautta minäkin päädyin vuonna 1979 kentälle keikkahommiin, Karosvuo kertoo.

Vuonna 1979 aloitetut keikkahommat vaihtuivat keväällä 1984 esimies- ja työnjohtotehtäviin ja sittemmin vuosikymmenien uraksi maapalveluiden parissa. Koko 42 vuoden uransa ajan Karosvuo on ollut periaatteessa saman yhtiön palveluksessa − vain yhtiön nimi ja omistukset ovat muuttuneet.

– Vuonna 1979 aloitin sen aikaisella Nurmisella, jolla oli maapalvelutoiminnat vuoteen 2000 saakka. Sen jälkeen toiminnot osti lentoyhtiö Lufthansan omistama maapalveluyritys Globe Ground ja noin 1,5 vuotta sen jälkeen Servisair. Kun Servisair sitten luopui näistä toiminnoista, Aviator osti ne itselleen keväällä 2014. Sillä tiellä olen edelleen, Karosvuo kertoo.

Ramp-osaston kapellimestari viihtyy lentokenttätunnelmissa

Aviator Airport Services Finlandin ramp-osaston kapellimestarina Karosvuo on toiminut syyskuusta 2001 alkaen. Osaston päällikkönä hän vastaa osaston toiminnasta ja siitä, että kaikki toiminta tapahtuu turvallisesti ja määräysten mukaisesti.

– Ramp-osaston vahvuus on tällä hetkellä noin 150 henkilöä. Osastomme ydintehtäviin kuuluu lentokoneiden lastaus ja purku sekä siihen liittyvät muut osa-alueet: wc-tankkien tyhjennys, raitisvesitankkien täyttö ja talvisaikaan lentokoneiden jäänpoistoa ja lämmityksiä. Pyrimme tarjoamaan tasapuolisesti kaikille asiakkaillemme samanlaiset, laadukkaat palvelut. Turvallisuus on meillä aina kaikessa etusijalla. Asematasolla kun liikutaan, tulee koko ajan ottaa huomioon kaikki muut siellä toimivat.

Lentokenttäympäristössä työskentely kiehtoo Karosvuota yhä 42 kentällä vietetyn vuoden jälkeenkin. Karosvuo tunnistaa monien muidenkin jakaman kokemuksen siitä, että lentokenttäympäristössä työskentelyssä on aivan omanlaisensa tunnelma.

– Kansainvälisyyden lisäksi kuvailisin sitä niin, että vaikka teemme samoja prosesseja päivittäin, niin kahta samanlaista päivää minulle ei ole osunut − enkä usko, että osuu kovin monelle muullekaan. Meille on tänä keväänäkin palannut kavereita, jotka ovat olleet muutaman vuoden poissa lentokenttäympäristöstä, ja hekin sanovat, että kyllä se kerosiinin tuoksu vetää takaisin, Karosvuo naurahtaa.

Timo Karosvuo juhlisti 60-vuotis syntymäpäiviään työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa lentokentällä. Samana päivänä tuli täyteen 42 vuotta saman yhtiön palveluksessa.

”Yhteistyö LAK:n kanssa on aina toiminut loistavasti”

Karosvuon pitkä yhteinen historia kanssamme juontaa juurensa aikaan, jolloin Aviatorin edeltäjän Servisairin käytössä olevat rakennukset siirtyivät omistukseemme. Yhtiön hallinto-osaston tilat ovat sijainneet Rahtikuja 1:ssä. Lisäksi yhtiöllä on vuokralla hallitilaa maakaluston säilytystä varten liikelentoterminaalin vieressä.

Koska Aviator aloitti Finnairin Airbus-koneiden ramp-palvelut ja Finnairin liikenne on pääosin terminaalin toisella puolella, operatiivinen toiminta siirtyi kesällä Finnairin rakennukseen. Maakaluston huolto säilyy nykyisillä sijoillaan.

– LAK:n tilat ovat palvelleet meitä arjessa oikeinkin hyvin. Tähän saakka, kun valtaosa asiakkaistamme on operoinut terminaali 1:ssä, sijainti on ollut siihen nähden loistava ja matkat alueelle ja takaisin lyhyitä. Sijainti turvavalvotulla alueella on meille arjen työskentelyn näkökulmasta aivan ehdoton edellytys, Karosvuo kertoo.

– Kulkuyhteydet alueella ovat hyvät sekä autolla että junalla, ja pysäköintijärjestelyt ovat olleet mallillaan. Henkilökunnan on helppo tulla töihin ja lähteä töistä. Myös alueen lähipalvelut ovat kunnossa − kaikki, mitä tarvitaan, löytyy läheltä, hän jatkaa.

Vuokranantajan kanssa yhteistyötä on tehty matkan varrella useampien eri kontaktihenkilöiden kautta, ja heille kaikille Karosvuo antaa kiitosta.

– Yhteistyö LAK:n kanssa on toiminut aina tosi hyvin. Mikko Jokipii on meidän nykyinen kontaktihenkilömme, ja edeltäjienkin kanssa kaikki on toiminut loistavasti. Olemme aina tulleet hyvin juttuun, ja töitä on ollut mukava tehdä yhdessä, Karosvuo sanoo. – Aina kun jotakin on tarvittu, niin ratkaisut ovat löytyneet. En voi kuin kiittää yhteistyöstä LAK:ta. Se on aina toiminut loistavasti. 

***

Haluatko sinäkin yrityksesi ylivertaisten yhteyksien ja hyvien palveluiden keskelle? Tsekkaa vapaat toimitilat ja ota meihin yhteyttä!